Claudia's Blog

 

Postat in - 31.08.2015 12:22:03   (0 comentarii / 1633 vizualizari) 635 likes

Activitati in calatorie

Anul acesta am fost plecati in concediu in Grecia. Am mers cu masina si am facut aproape 12 ore pana acolo. In acest timp ne-am oprit de 3 ori, cate 10 minute. Am plecat dimineata la ora 5 si Octavian nu a dormit deloc pe masina. Emi a dormit o ora dimineata si a mai dormit doua ore la pranz. Restul timpului a trebuit sa il umplem cu activitati.
Inainte sa plecam mi-am pus deoparte un timp destul de consistent pentru a pregati pentru ei diferite jocuri si activitati. Am stat cu ei in spate in masina si ne-am jucat impreuna, asa ca au rezistat foarte bine pe tot parcursul drumlui.
Pentru una din activitatile facute am folosit abtibilduri. Pentru Emi am scris pe o foaie colorata numerele de la 1 la 10 si el trebuia sa caute pe pagina cu abtibilduri numerele si sa le lipeasca la locul potrivit.


Img

Pentru Octavian am scris pe foaie cateva litere si el trebuia sa caute abtibildurile cu obiectele care incepeau cu literele respective si sa le lipeasca la locul potrivit. Astfel peste litera C a lipit abtibildul cu o cana, peste litera F, abtibildul cu o frunza etc.


Img

Cu alta ocazie am pregatit un joc asemanator folosindu-ma de rola de carton de la hartia de bucatarie. Pentru Emi am scris cifrle de la 1 la 9 pe rola si pentru Octavian am scris toate literele mari de tipar. Le-am dat abtibildurile si Emi trebuia sa lipeasca pe fiecare cifra abtibildul cu cifra corespunzatoare si Octavian lipea abtibildul cu litera mica, peste litera mare de pe rola.


Img

Img

Pentru ca le place sa lipeasca abtibilduri, le-am dat cate o foaie pe care trebuia sa lipeasca abtibildurile in asa fel incat sa formeze initiala numelui lor. I-am ajutat desenand cerculete in locul in care trebuiau sa lpeasca abtibilduri.

Img

Img

Activitatile care au avut cel mai mare succes au fost acelea pe care le gaseau in mingiutele cu surprize.


Img

Am pregatit pentru fiecare cate patru pungute in care erau cate trei mingiute cu surprize. Le dadeam cate o punguta cam o data la doua ore pe parcursul drumului si erau foarte curiosi sa vada ce gasesc in ele.
Pentru ca sa le fie mai usor sa se joace si sa nu scape pe jos ce au in mana, le-am dat cate o caserola mai mare si acolo puneau tot ce gaseau in mingiutele cu surprize. In mingiute am pus diferite obiecte care le foloseau pentru diferite activitati si am invelit aceste obiecte in folie de aluminiu, dandu-le cat de cat forma de mingiuta.
Intr-una din mingiute au gasit o punguta cu cereale ineluse si un siret. Au facut un lant, insirand cerealele pe siret. E o activitate buna pentru dezvoltarea motricitatii fine si m-am bucurat ca Emi s-a descurcat foarte bine, cu toate ca la inceput a avut nevoie de putin ajutor. Au fost ocupati cu aceasta activitate mai bine de jumatate de ora si la sfarsit s-au distrat rontaind cerealele de pe siret.


Img

Img

Img

Img

Img

O alta mingiuta continea un portofel in care ei au gasit cate o bomboana si o bila colorata. Au mancat repede bomboana si apoi au incercat sa descopere toate culorile de pe bila.


Img

Am pregatit cate o plansa de colorat si cateva creioane de ceara pentru fiecare. Pentru drumul de intoarcere nu am mai avut planse de colorat, dar le-am dat fiecaruia cate un carnetel si cate un set de creioane si au petrecu un timp desenand si mazgalind.


Img

Img

Img

Img

Img

In alta mingiuta din folie de aluminiu au gasit un lant facut din sarmulite plusate. S-au straduit sa desfaca toate sarmulitele din lant, apoi s-au jucat putin cu ele facand diverse forme.


Img

Tot in aceeasi punguta le-am pus cate un balon umplut cu faina si o carioca. Pe balon am desenat ochi, nas si gura si ei s-au distrat de fetele care apar pe balon cand il intindeau si il strangeau. La sfarsit au desenat si ei pe balon cu carioca.


Img

Pentru o alta mingiuta cu surpriza am luat de la un joc de construit cate o placuta de lemn care avea patru gauri in care se puteau infileta suruburi. Fiecare a gasit in mingiuta lui patru suruburi si o placuta din care si-au construit, au zis ei, o masina.


Img

Img

Aveam un alt joc cu piese pentru construit cu care Octavian nu se mai jucase de mult si am ales pentru fiecare cate 11 piese. Dintr-o anumita culoare am pus cu o piesa in plus. Le-am cerut sa imi spuna de care culoare sunt cele mai multe piese si apoi au construit cu ele. Am avut pregatite separat toate celelalte piese de la joc, in caz ca Octavian vrea sa se joace cu ele si el chiar a zis ca ar vrea mai multe piese, asa ca i le-am dat si am ramas surprinsa de ce avion a construit din ele.


Img

Img

Img

O alta mingiuta care i-a tinut ocupati continea cateva suruburi si cateva piulite de la o trusa cu scule. Au tot insurubat piulitele pe suruburi pana s-au plictisit.


Img

Img

Img

Au mai fost si alte mingiute in care se bucurau sa gaseasca cate o bomboana sau cate o masinuta cu care s-au jucat putin.


Img

Img

Un timp au fost ocupati sa gaseasca pe care parte a cubului sau a cilindrului gasesc cel mai mult o anumita culoare:


Img

Cam astea au fost mingiutele noastre cu surprize, pe care in mare parte le-am folosit si pe drumul de intoarcere si cu care s-au jucat la fel de entuziasmati.

Cat timp Emi a dormit, m-am jucat cu Octavian un joc cu zaruri. Am luat doua foi, una pentru el si una pentru mine, si pe fiecare am scris numerele de la 2 la 12. Am luat doua zaruri pe care le aruncam pe rand in caserola (ca sa nu le pierdem). Adunam numerele de pe cele doua zaruri si taiam de pe foaie numarul rezultat. Cel care reusea sa taie primul toate numerele, era castigator. Am facut astfel si cateva exercitii de matematica.


Img

Img

Un alt joc cu care s-au jucat amandoi baietii a fost un joc de logica, foarte frumos, pe care l-am primit de la o cunostinta. Jocul contine 12 tablite cu exercitii si o tabla cu cercuri colorate pe care trebuiau sa le aranjeze asa cum era indicat pe tablite. Octavian a facut toate cele 12 exercitii. Emi s-a plictisit mai repede si cu toate ca a avut nevoie de ajutor din partea mea, s-a descurcat bine cu rezolvarea problemelor.


Img

Pentru Emi am pregatit de acasa un portmoneu in care am incercat sa pun in fiecare locusor disponibil cate ceva: carduri pe care nu le mai folosim, poze, imagini decupate, abtibilduri si ale obiecte mai mici. A petrect timp cautand sa vada ce gaseste in fiecare locusor.


Img

Img

O alta activitate asemanatoare pe care am pregatit-o cu alta ocazie pentru Emi, a fost sa iau un borcan de plastic in care am pus diferite obiecte mici (o bila, o masinuta, o steluta fosforescenta, o scoica, diferite animalute mici etc.) am pus orez peste ele pana aproape s-a umplut borcanul, l-am inchis si am pus la gura lui cateva randuri de banda scotch ca sa nu poata sa il desfaca. A tot intors borcanul pe toate partile sa vada ce gaseste acolo.


Img

Img

Pentru Octavian am mai avut o activitate care i-a placut. Am gasit-o in mai multe locuri pe internet. Pe o foaie sunt diverse lucruri pe care le poate intalni in timpul calatoriei. El trebuie sa bifeze fiecare din lucrurile pe care le vede. De exemplu: o pasare, o motocicleta, o masina verde, o biserica, un tractor, un cal, un pod etc, etc.
Gasiti astfel de planse in multe locuri pe internet, de exemplu AICI .


Img

In restul timpului Octavian s-a jucat mult cu piesele de lego construind nave spatiale si masinute. Bineinteles, am folosit caserola sa nu pierdem piesele. Am avut si o surpriza pentru el: i-am dat un joc nou de lego cu o masina de pompieri, de care a fost incantat.
Cu Emi ne-am uitat mult la carticele si i-am dat si lui o carte noua cu ferestre si activitati potrivite pentru el, care l-a mai tinut ocupat un timp.
Cam asa a decurs calatoria noastra. Am ajuns mult mai obosita decat ei la destinatie, dar s-a meritat.

Ti-a placut postarea? Click pe butonul de LIKE:

  ADAUGA UN COMENTARIU:         
  Numele tau: